A brit Leedsi Egyetem élelmiszer-kutatói azt tapasztalták, hogy a nők esetében a napi 25
grammos fehérjeszint-növekedés átlagosan 14%-kal csökkenti a csípőtáji törés kockázatát.
Meglepő fordulatként azt is felfedezték, hogy minden további csésze tea vagy kávé, amit
elfogyasztottak, 4%-kal csökkenti a kockázatot.
A Clinical Nutrition folyóiratban a kutatók megjegyezték, hogy a védőhatások nagyobbak a kis
testsúllyal rendelkező nők esetében, mivel a fehérje napi 25 grammos növekedése 45%-kal
csökkenti a kockázatukat.
A fehérje bármilyen formában előfordulhat: hús, tejtermék vagy tojás; és a növényi alapú
étrendet folytatóknak babból, diófélékből vagy hüvelyesekből. Három-négy tojás körülbelül 25
g fehérjét biztosít, akárcsak egy steak vagy egy darab lazac. 100 g tofu körülbelül 17 g
fehérjét biztosít.
A vizsgált csoportban csak a nők valamivel kevesebb mint 3%-a tapasztalt csípőtörést.
Dátum:
2022 November 28
Forrás:
https://www.sciencedaily.com